boomkikker_hyla arborea_gijs damen

De tocht van een jonge hagedis.

Levendbarende hagedissen op de Kerkeindsche Heide

De levendbarende hagedis (Lacerta vivipara) is in Nederland (en ook in Noord-Brabant) het meest voorkomende reptiel. Het gaat echter niet goed met deze hagedis. Verwacht wordt dat de soort binnen enkele jaren op de Rode Lijst zal staan. Alle andere inheemse reptielen staan daar helaas al op. Na tien jaar onderzoek gedaan te hebben naar deze hagedis in het gebied de Kerkeindsche Heide (Moergestel), heeft de auteur naar aanleiding van zijn ervaringen een boekje hierover geschreven.
De basis van het boekje is een ecologisch verantwoord verhaal over de belevenissen van een jonge hagedis. Gezien vanuit de hagedis zelf. Zonder het diertje "een broek aan te trekken" en hem daarmee te betichten van menselijke eigenschappen. Wat niet wil zeggen dat een dier geen angst, spanning, stress of een voldaan gevoel zou kúnnen hebben. Van warmbloedige dieren die dichter in onze omgeving leven zoals honden, katten, paarden of zelfs ratten kunnen we ons dat wel voorstellen. Maar is dat ook het geval bij een in het wild levend koudbloedig dier? De auteur denkt dat het alleen maar onbekendheid is die er voor zorgt dat we daar een andere voorstelling bij hebben. Na tien jaar onderzoek kreeg hij een bepaalde voorstelling over het leven van zo'n beestje. "Koelbloedig" in plaats van koudbloedig zou na lezing van dit verhaal misschien een betere benaming zijn!
Voor diegenen die behalve de belevenissen van een hagedis, ook de resultaten van tien jaar onderzoek, en wetenswaardigheden over de soort en het gebied willen lezen, zijn deze in kaders weergegeven. Ook worden de waarnemingen van planten en andere dieren vermeld en bevat het boekje foto's van het gebied en uiteraard van levendbarende hagedissen.

De auteur hoopt met deze manier van verslaglegging meer mensen aan te spreken, dan met een droge opsomming van hoeveel hagedissen er per jaar gezien werden. De belangrijkste doelen van het boekje zijn: meer begrip te kweken voor een relatief onbekend dier, mensen te stimuleren om meer op de soort te letten, waarnemingen door te geven en een bijdrage te leveren aan een betere bescherming.

Auteur: Arnold van Rijsewijk
Uitgave
: Stichting RAVON, (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) m.m.v. Stichting Brabants Landschap, 2005, 80 pagina's, full color)
Te koop bij: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg
Te bestellen bij: http://www.ravon.nl of kantoor@ravon.nlBR>


Voor alle info of folders: info@hylawerkgroep.be - Cookies beleid Hylawerkgroep.be

Laatste aanpassing: 30-04-2018 14:10:52