boomkikker_hyla arborea_gijs damen

Educatieve folders


Kijk een kikker!, Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (1,5 MB, 8 blz) Zeer vroeg in het voorjaar voelen de amfiebieën de lente kriebelen. Ze trekken dan naar hun geboorteplek om daar te zorgen voor het nageslacht. Voor je het weet ligt heel je tuinvijver vol kikkerdril en paddensnoeren.
Wij willen graag weten wat er zoal in jou tuinvijver springt en zwemt. Met deze folder leer je enkele amfibieën herkennen en krijg je tips voor je vijver. Veel plezier en alvast bedankt!
Download de folder met informatie over hoe je de amfibieën kan herkennen:
Kijk een kikker! (.PDF, 1,50 MB)

Zeer vroeg in het voorjaar voelen de amfiebieën de lente kriebelen. Watersalamanders, kikkers en padden trekken dan naar hun paaiplaatsen. Ook kleine waters zonder stroming, zoals tuinvijvers, worden opgezocht.
Gewriemel zonder piemel (.PDF, 450KB)
Gewriemel zonder piemel, Gebruik de rechter muisknop om te bewaren

Alleen maar naar kijken... Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (2 MB, 4 blz) Amfibieën en reptielen: alleen maar naar kijken, aankomen niet... (2 MB, 4 blz)

Lid worden van Hyla, daar kikker je van op!


Een amfibieënpoel in je tuin (PDF 2 MB)

Een vijver in de tuin. De meeste mensen vinden het wel een aantrekkelijk idee. Een kleine waterpartij voegt net dat ietsje extra toe dat je tuin echt bijzonder maakt. En een vijver is niet alleen mooi om te zien, een goed ontworpen vijver kan ook dienst doen als voortplantingspoel voor tal van amfibieën: kikkers, padden en salamanders. Met zo een amfibieënpoel kan iedere tuinliefhebber meteen ook zijn steentje bijdragen aan het behoud van deze bijzondere diersoorten in Vlaanderen.

Een amfibieënpoel in je tuin

Kikker&Co, Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (5 MB, 80 blz) Kikker & Co

Een boeiend en actueel boekje (80 blz, A4) over het wilde leven in en om het water, in kleur geïllustreerd! Het is een vrij volledig overzicht over het dierlijke en plantaardige leven in en rond de poel en over de ecologische verbanden die er tussen al deze schakels bestaan. Kikker en co vertelt ook een verhaal van de private tuinvijver, en hoe je ervoor kunt zorgen dat ook deze een ecologisch pareltje wordt. De brochure is ontstaan vanuit de goede samenwerking tussen de Ieperse dienst milieueducatie, het Regionaal Landschap, vzw De Bron en de provincie West-Vlaanderen.

Te downloaden : Kikker & Co (PDF 4 MB)


Amfibieën, werken voor meer duurzaamheid.

Amfibieën, werken voor meer duurzaamheid

Amfibieën onderweg, Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (5 MB, 34 blz) Amfibieën onderweg (PDF, 5 MB!!!, 34 blz.)
Technische brochure die op eenvoudige wijze de belangrijkste principes van oversteekvoorzieningen en wegbeveiligingen voor amfibieën uiteenzet. De publicatie gaat niet alleen in op de beveiliging van wegen maar evenzeer van randinfrastructuren, zoals rioleringen, en de ontsnippering van barrières.

SOS adder. (1 MB, 4 blz)

Via deze folder laten we je kennismaken met een slang, die het in Vlaanderen erg moeilijk heeft en zonder uw steun in haar laatste woongebied dreigt uit te sterven.

SOS Adder! Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (1 MB, 4 blz)

Exoten plaag of pest? Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (1 MB, 4 blz) Exoten: plaag of pest? (1 MB, 4 blz)

Jaarlijks worden enorme aantallen exoten ingevoerd. Wanneer deze dieren in de vrije natuur terecht komen kunnen ze soms een ernstige bedreiging vormen voor onze inheemse herpetofauna.


De eerste lentedagen. (1,7 MB, 4 blz)

Over de voorjaarstrek en paddenoverzetacties.

De eerste lente dagen. Gebruik de rechter muisknop om te bewaren (1,7 MB, 4 blz)

Voor alle info of folders: info@hylawerkgroep.be - Cookies beleid Hylawerkgroep.be

Laatste aanpassing: 15-02-2018 10:44:36